SI KACAK & SI CANTIK

February 11, 2011

Tips Bakal Pengapit..

Sila baca tajuk betol2 ye...pengapit...aku ulang "PENGAPIT". Hah, hambek. Terus tulis huruf besar.  Tak nmpk jgk mybe korg patot buat sesuatu kt mata korg ye..=P

Disebabkan sepupu aku, Anis mintak aku jd pengapit dia utk majlis bulan 3 nie so aku pon dgn giat mntk tlg incik google bantu aku apa yg patot. Yela, majlis org kan. Misti nk buat yg terbaik. Kang rosak pulak majlis dia. Lagi pun dh jd prinsip aku bila org bg tanggungjawab tak kira besar @ kecik aku akan try buat yg terbaik. Selain utk diri sendiri biarlah org yg memberi amanat 2 puas hati kan.

Semua tips nie aku dpt dr incik google. Kesahihan nyer tak dapat aku pasti kan sbb aku belum try lg. hehe. Tapi after aku dpt pengalaman 2 nanti aku share & tmbh pe yg patot kat korang ye. So meh tgk antara tips-tips nyer :

  1. jgn overshadow pengantin. Mksd nyer melaram biar berpada-pada.
  2. perlu tebalkan muka. Khas untuk yg tak biase jadi perhatian. Sebab kamera sentiase menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)
  3. jangan posing over-over. Harus ingatkan diri bahawa kamera focus pada pengantin, bukan pengapit. Kecuali memang kamu suruh kwn2 snap gmbr kamu.
  4. harus tebalkan telinga & sediakan jawapan untuk soalan seperti “kau biler lagi?”.
  5. perlu sedia menjadi waiter/waitress. Kadang-kadang ini juga menjadi bidang tugas pengapit. Terutama bila caterer tidak offer khidmat menyendukkan makanan pengantin ke dlm pinggan.
  6. pengapit pengantin perempuan wajib sentiasa pegang tisu ikut pengantin ke mana sahaja pengantin pergi. Ini adalah disebabkan mekap yg mungkin mencair kerana cuaca yg panas, ataupun jika pengantin menangis ketika ibubapanya merenjis. Kita harus make sure pengantin tu sentiasa cantik sepanjang majlisnya.
  7. Pastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr). Pandai2 lah nak touch up bagi nampak cantik yer.
  8. Kipas dan payungkan pengantin dan bukan nyer diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia.
  9. bantu dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..
  10. Anda juga harus menjadi clown atau penenang. Sbb time nak kawin ni selalunye situasi tegang sbb pressure. So it is your duty untuk menghiburkan dan menenangkan pengantin (Sekirenye beliau sedih kerana terpakse kawin dgn pilihan keluarga ke hape ~hoh?) pepandailah buat lawak atau beri motivasi ye.. yg penting, kurangkan stress pengantin.


Itulah sedikit sebanyak yg aku dpt. Memang membantu tips2 yg dia bg. So korang pon boleh lah guna tips nie kalau2 jd pengapit. Pada yg pernah jd pengapit tambah2 la apa yg patot. Buat pengetahuan bersama.



note : mentang2 sibuk cuti sibuk download movie. hehe..




kredit to : Penulis 


             

7 comments:

bobiedanbad said...

as salam....tips yg sangat berguna hehehe

ZaTiE AsHaR said...

wslm..kn..hehe...kalau der lain2 tips nk tmbh di alu2 kn..=)

Fatihah Munini فتيحة said...

senang je . ko buat la paling vogue kat atas pelamin . done ! haha

d_tieah said...

Huhuhu..
Part soalan tu konfem selalu sgt kena kan?


Latest entry : Cerita Korea Versi Blogger Tempatan

ZaTiE AsHaR said...

monet : hahah...kalah pengantin wei...;P

tieah : 2 la...mmg pasti punye..

n!cK said...

hahha..mggu 2 mggu lps dan2 je sye mlarikan diri dri mjadi pngapit~~xbsediaa!!hahaha

ZaTiE AsHaR said...

la...yeke...klu tak leh share pengalaman..hehe